mandag 19. juli 2021

Regjeringen: Datainnbruddet i Stortingets e-postsystem ble gjennomført fra Kina

Utenriksministeren kaller inn Kinas ambassadør på teppet etter datainnbruddet i Stortingets e-postsystemer tidligere i år. Stortinget varslet 10. mars om datainnbrudd i sine e-postsystemer. Innbruddet ble utført ved å utnytte sikkerhetshull i e-posttjeneren Microsoft Exchange. – Det er et veldig alvorlig problem som rammet vår viktigste demokratiske institusjon. Derfor er vi nødt til å si ifra. Det understreket utenriksminister Ine Eriksen Søreide da hun møtte pressen mandag ettermiddag.Flere land ble rammet av det globale angrepet i mars.  Utenriksministeren sier at det alltid legges igjen digitale spor i denne typen cyberoperasjoner. 

Hun bekrefter at etterretnings- og sikkerhetstjenestene i landene som ble rammet, nå har jobbet med å finne og analysere disse sporene.  – Vi har gjort våre vurderinger, og det har de andre landene også gjort. Det er nokså entydige konklusjoner og resultater.

I en pressemelding sier Søreide også at etter grundig gjennomgang av etterretningsinformasjon er det deres vurdering at det svært alvorlige datainnbruddet mot Stortinget ble gjennomført fra Kina. 

Les mer