fredag 14. februar 2020

Andreas Selliaas: Kina er en voksende verkebyll for norsk idrett

Etter flere TV2-oppslag om hvordan den norske regjeringen brukte norsk idrett som virkemiddel til å forsone seg med Kina gikk Idrettsforbundet ut med en pressemelding for å presisere detaljer i saken. Det er bra at Norges forhold til Kina blir sitt søkelys på, også i idretten. For det vi er vitne til i disse dager er at norsk idrett, med åpne eller lukkete øyne, blir et gissel i norske myndigheters politikk overfor Kina.

Situasjonen grenser til det absurde og dobbeltrollene er så mange at med litt snert kunne dette FINT vært et godt utgangspunkt for en politisk situasjonskomedie, hadde ikke bakteppet vært så alvorlig. La oss begynne med dagens regjering og finansminister Jan Tore Sanner. Det var han som i 2010 nominerte Liu Xiaobo til Nobels fredspris, en pris kineseren fikk, og som var starten på det iskalde forholdet mellom Norge og Kina.

Det var flere i Høyre som ønsket denne prisen og som også kjempet for frihet i Tibet og for et oppgjør ette massakren på Den himmelske freds plass i 1989.