tirsdag 20. oktober 2020

Min nye bok: «Kina på 200 sider»


Den nye boken min er på plass i bokhandlene og bibliotekene over hele landet. Og tenk, «Kina på 200 sider» er akkurat så lang - eller kort - som tittelen lover. Kagge forlag ba meg videreføre suksessbøkene til avdøde professor Frank Aarebrot. Jeg takket ja, men som alle vet: Det er ikke lett å hoppe etter Wirkola.

Målet med bokserien er å gjøre vanskelige temaer forståelige for folk flest. I høst bidrar også Odd Karsten Tveit med sin bok om Midtøsten.

Å skrive kort kan være like vanskelig som å skrive langt. Det har også jeg erfart. Som jeg påpeker i forordet: Mange av Kinas keisere ville nok ha blitt dypt fornærmet om de visste at de ikke er nevnt i boken min. I verste fall ville de ha gjort meg et hode kortere eller sendt meg i «indre eksil». Men de viktigste er omtalt, likeså mange andre som bidro til å forme det store landet i øst.

For et par uker siden ble jeg spurt av en journalist om hvilken enkeltperson som har hatt størst betydning for det Kina vi ser i dag. Jeg svarte Deng Xiaoping, han som grep roret etter Maos død. Deng klarte å trekke landet opp av grøfta og lede det inn på et nytt spor. Kinas virkelige revolusjon begynte under ham. Han var selvfølgelig ikke alene om å realisere den, for vanlige kinesere bidro så det monnet. De ønsket et bedre liv, mer ris i bollene og større politisk frihet. Det første har de fått, men svært mye gjenstår på det politiske området. Xi Jinpings regime er nådeløst og straffer enhver som våger å tale Beijing midt imot. Også lille Norge.

Noen elsker Kina, stakkars dem. Andre hater det. Meningene er mange. Uansett må vi forholde oss til landet i årene som kommer. Det nytter ikke å late som om det ikke eksisterer. Derfor er det så viktig å følge med. God lesning - eller god lytting! «Kina på 200 sider» er også tilgjengelig som lydbok.