mandag 6. april 2020

Mener Kina ikke går langt nok i å forhindre en ny pandemi

Koronaviruset kommer fra de ville dyra. Det første mennesket ble sannsynligvis smittet etter kontakt med et vilt dyr, eller etter kontakt med et infisert husdyr som hadde fått sykdommen fra et vilt dyr. Matmarked i Kina har fått mye av skylda for koronakrisen. På noen av dem selges det pangoliner og andre ville dyr som medisin eller for sitt eksklusive kjøtt.

På grunn av koronaviruset kom kinesiske myndigheter nylig med et forbud mot kjøp og salg av ville dyr til mat. Både dyr som er fanget, og dyr som er avlet opp. Men de nye reglene har et viktig unntak: Det skal fortsatt være lov å bruke ville dyr til blant annet pels, kjæledyr og medisinske formål. Dette ifølge Wildlife Conservation Society som har analysert bestemmelsen som kom fra de kinesiske myndighetene 24. februar.

Kriminolog Ragnhild Sollund ved Universitetet i Oslo har forsket på handel med ville dyr. Hun synes det kinesiske forbudet virker «kosmetisk». – Jeg tror ikke at dette koronaviruset får kinesere eller andre asiater til å slutte med slike praksiser, det å bruke ville dyr til mat, klær og medisiner, sier hun. Og med det vil forholdene fortsatt ligge til rette for at et nytt smittsomt virus kan spre seg.