fredag 13. mars 2020

Korona i Kina: Hemmelighold, usannheter og gamle fraser

Kinas leder kjemper for å skape nok et varig, falskt minne i befolkningen: At det var han og kommunistpartiet som først tok grep og innledet kampen mot koronaviruset. Xi Jinping besøkte Wuhan tirsdag, der koronaviruset Covid-19 først ble oppdaget (bildet over er det offisielle bildet som det kinesiske byrået Xinhua publiserte) . Viruset er i det vesentlige stoppet, sa Xi. TV-bildene når store deler av Kinas befolkning, og målet er klart: Å skape et inntrykk av at partiet har kontroll, og vinner kampen mot viruset. Kampen om ettermælet er ikke vunnet.

Da Xi besøkte byen, satt befolkningen fortsatt innesperret. Et utspill fra Wuhans nyinnsatte partileder for få dager siden ser ut til å ha skapt en ny, akutt og voldsom mistillit mot kommunistpartiet i millionbyen. 

– Vi må oppdra innbyggerne i hele byen til takknemlighet slik at de takker generalsekretæren, takker det kinesiske kommunistpartiet, adlyder partiet, går sammen med partiet og skaper en sterk, positiv energi, sa Wuhans partisjef Wang Zhonglin på et møte med lokale og sentrale propaganda- og medieansvarlige.