søndag 5. januar 2020

Fotoreportasje: Huaweis absurde Europa-landsby i Kina

Huawei har vært i hardt vær i 2019, men er stadig vekk milliardbutikk for kineserne. Det synes på selskapets nye og enorme hovedkvarter for utvikling utenfor Shenzhen i Kina. Byen er laget for å minne mest mulig om et knippe ulike europeiske storbyer, med blant annet Wien og Paris som innslag. Selskapet har bygget en hel liten avlang innsjø, utformet som en elv de kan ha en kopi av en kjent bro over.Som den kanskje mest stormannsgale prikken over i-en; en ettspors trikkelinje med stasjoner oppkalt etter ulike europeiske byer. Den trafikkeres av et lite og «søtt» tog som kjøres av mannskap fra kollektivselskapet i Shenzhen.

Rundt det hele finner du marmorstatuer av ulike figurer. Ganske ofte ser det ut som figurene mangler noe de skulle holdt i én av hendene. På min vei gjennom det snodige landskapet fikk jeg det for meg at de var «talk to the hand»-statuer. Det nye området erstatter ikke det egentlige hovedkvarteret som ligger nærmere selve byen Shenzhen i sin helhet. Det er bare utviklingsarbeidet som flyttes dit, og med det 25.000 arbeidere.

På området er det alle innslag man ellers forventer å finne i en by. Butikker, kaféer og kontorer for ulike tjenester. Hoveddelen av bygningene er kontorer for folk som jobber der, men det er også flere bygninger der som unge og uetablerte Huawei-arbeidere kan bo i. Man må søke om å få bo der, og ansatte med høyere lønn som forventes å ha råd til de stigende boligprisene i og rundt Shenzhen får ikke tilgang på de samme boligene.