søndag 15. desember 2019

Vil utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide svare på denne lederartikkelen i Dagbladet?

De siste årene har Kina strammet inn mulighetene for frie ytringer. Et helt folkeslag, uigurene, er kneblet og under «omskolering» i særskilte fangeleirer. Også utenfor landets grenser forlanger Kina lydighet. Kritikk når det gjelder fravær av menneskerettigheter blir ikke akseptert, og stormakten truer jevnlig med represalier. Dette kjenner vi godt til i Norge. Da Nobels fredspris ble tildelt regimekritikeren Liu Xiaobo, innledet Kina en politisk isfront som varte i flere år. Det var først da Norge underskrev en ydmykende erklæring om å anerkjenne «Kinas territorielle integritet» og «kjerneinteresser» at forholdet ble normalisert.

Nå foreligger en ny situasjon som vil si noe om hvor dypt det norske knefallet for Beijing egentlig er. I en uttalelse ber ytringsfrihetsorganisasjonene Norsk og Dansk PEN om at utenriksministrene i de to landene reagerer på Kinas trusler i forbindelse med svensk PENs utdeling av Tucholskyprisen. Prisen gikk til den fengslede svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai. Han har sittet fengslet i Kina uten rettssak siden 2015. Den kinesiske ambassadøren i Sverige, Gui Congyou, kom med sterk kritikk allerede før prisen ble delt ut av den svenske kulturministeren Amanda Lind.

Denne uka trappet ambassadøren opp kritikken og uttalte bl.a. dette: «Den kinesiske regjeringen kan absolutt ikke tillate noe land, organisasjon eller person å skade Kinas nasjonale interesser». Han la til at både kultursamarbeidet, økonomiske relasjoner og handelsrelasjoner med Sverige vil bli påvirket som følge av prisutdelingen.

Norge er helt i innspurten når det gjelder en handelsavtale med Kina. Derfor er det neppe med lyst sinn at UD og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide mottar oppfordringen fra PEN om å vise sin støtte til Sveriges utenriksminister Ann Linde. Hun har uttalt at Sverige ikke kommer til å la seg presse til å vike for kravene fra den kinesiske ambassadøren, og har samtidig fremhevet ytringsfriheten.

Vi oppfordrer – og utfordrer – Ine Marie Eriksen Søreide til å vise at Norge står på samme linje som Sverige når det gjelder press utenfra mot ytringsfriheten. Hun skal få plass i Dagbladet for å redegjøre for regjeringens standpunkt når det gjelder Kina, menneskerettighetene og trusler mot kritiske ytringer.

Lederartikkel i Dagbladet, 14. 12 2019