søndag 15. desember 2019

Kina pekar ut svensk diplomat som spion

Kina anklagar Sveriges generalkonsul i Shanghai, Lisette Lindahl, för att ha mottagit kinesiska statshemligheter av förläggaren Gui Minhai. Det uppger Lisette Lindahl själv i förhör med Säpo. ”Den anklagelsepunkten är ju väldigt allvarlig i andra länder också men framför allt är den ju väldigt allvarlig i Kina”, säger hon.

Den svensk-kinesiske författaren och förläggaren Gui Minhai greps av kinesiska agenter i sin semesterbostad i Thailand i oktober 2015. Gui Minhai, som är svensk medborgare, drev ett förlag i Hongkong som gav ut kritiska böcker om Kinas politiska ledare.  I januari 2016 framträdde han i kinesisk stats-tv och sade att han överlämnat sig frivilligt till polisen för att att sona ett trafikbrott han ska ha begått år 2003.

I oktober 2017 meddelade Kina att Gui Minhai hade släppts fri. Han var dock fortsatt övervakad. Den 20 januari 2018 befann han sig tillsammans med två svenska diplomater ombord på ett tåg på väg mot Peking där han skulle genomgå en medicinsk undersökning. Då greps han på nytt och har sedan dess suttit fängslad. Nu anklagas han för att ha överlämnat statshemligheter till främmande makt.