fredag 13. desember 2019

Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

Både Telia og Telenor fikk beskjed fra regjeringen om at maksimalt halvparten av mobilnettene deres kan komme fra leverandører i ikke-vestlige land. I etterkant har både Telia og Telenor valgt Ericsson som 5G-leverandør, men Telenor skal også bestille 5G-utstyr fra Huawei.

Med den nye sikkerhetsloven i hånd stiller regjeringen krav som i praksis hindrer kinesiske Huawei fra å være eneleverandør i et norsk mobilnett. Huawei har det siste tiåret vært leverandør av 4G-nettene til Telia og Telenor.

 – Rent konkret har vi stilt krav om at leverandører fra land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, ikke kan stå for mer enn 50 prosent av basestasjonene, sa digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) til E24. – Dersom selskaper velger leverandører fra land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, var kravet at man måtte velge to eller flere leverandører, sa han videre.

Regjeringen har ikke gått ut offentlig eller til leverandørene Huawei, Ericsson og Nokia med denne informasjonen før fredag for ikke å «forstyrre konkurransen» i markedet, forklarte Astrup.