mandag 30. desember 2019

Aftenposten mener: Suveren kulturutveksling i Meråker

På selveste julaften kunne Adresseavisen fortelle en eventyrlig historie. I halvannet år har 40 kinesiske idrettstalenter vært i Meråker i Trøndelag for å trene langrenn. Med seg har de et team på 15 trenere og ledere som skal følge opp prosjektet.

Det er ikke tilfeldig at kineserne befinner seg nettopp i Norge for å perfeksjonere diagonalgang og dobbelttak. Forholdet mellom Norge og Kina var som kjent meget anspent etter tildelingen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo. Blant mange forsøk på oppvarming av den diplomatiske forbindelsen ble det i 2017 inngått en samarbeidsavtale mellom det norske kulturdepartementet og Kina. Formålet var medaljer i Beijing-OL i 2022.

Det er både hyggelig og morsomt at akkurat langrenn kunne fungere som en diplomatisk håndsrekning. Kulturutveksling av denne typen er bare av det gode. Men så var det heller ikke her problemene oppsto. De siste ukene er biblioteket i Meråker blitt oppsøkt av representanter fra den kinesiske delegasjonen, som vil ha en bok fjernet.