tirsdag 8. januar 2019

Mens Kina strammer grepet om universitetene, trapper Norge opp samarbeidet med landet"Kina er ingen naturlig samarbeidspartner for norske akademikere. Det er et hardt diktatur, det ledes av kommunistpartiet som anstrenger seg til det ytterste for å ha kontroll over landets akademikere", sier forfatter Torbjørn Færøvik til Forskerforum.

Han mener norske universiteter ikke må tro at de samarbeider med frie, likesinnede forskere i Kina. "Ved hvert enkelt høyere lærested i Kina er det en partiledelse og en partikomité. Det er et krav at minst visepresidenten ved universitetet skal være partimedlem. Det betyr at man samarbeider med partnere som er under streng styring fra kommunistpartiet. Alt samarbeid er ikke galt, men man må legge dette til grunn. Forskerne som nordmenn samarbeider med, er godkjent av kommunistpartiet, de fotfølges og rapporterer tilbake for enhver sving de tar."

Han får støtte av Eli Friedman ved Cornell universitet. "På overflaten ser universitetene veldig like ut som våre, men kommunistpartiets nærvær er en fundamental forskjell", sier han.