søndag 11. september 2011

"En måned er forsvunnet på mystisk vis ..."

Kina i en nær fremtid: En måned er forsvunnet på mystisk vis - både i folks minne, i aviser og tidsskrifter er alle spor borte. Og folk er i så godt humør! Dette - og mer - er temaet i Chan Koonchungs nye bok Fete år.


Hovedpersonen i boken er Chen, en ganske populær forfatter som er tilbake i Beijing etter mange år i Hongkong og på Taiwan. Han treffer på sin gamle flamme Xi, som han skjønner er ute av lage. Selv synes han at Kina er et godt land å leve i. Men da Xi forsvinner, blir han urolig, for hans gamle forelskelse er vekket til live, og han forsøker å oppspore henne.
    Chens jakt på Xi, som han finner og mister igjen, fører ham bak samfunnets glatte fasade. Han møter noen andre som er dypt fortvilet, og den lille gruppen tyr til en dramatisk kidnapping av en sentral politisk leder for å presse fram sannheten om hva som egentlig skjer i Kina.

Chan Koonchung er født i Shanghai i 1952 og oppvokst i Hongkong. Siden 2000 har han vært fast bosatt i Beijing. Han har tidligere utgitt en rekke bøker. Fete år utkom i Hongkong i 2009 og utgis nå i rundt 15 land, men ikke i Fastlands-Kina.

(Fra forlagets omtale. Boken utgis på Forlaget Oktober. Oversatt fra kinesisk av Lars Peder Kallar Devold.)