tirsdag 19. mars 2024

Torbjørn Færøvik: Venezia hyller våren og Marco Polo

Vår i Venezia. Det finnes ikke noe bedre. Den kjølige tåken som i vintermånedene henger over byen, er som tryllet bort, og inn siver varmen. De siste dagene har en varm vårsol trengt seg opp kanalene og inn i alle byens kriker og kroker. Og på Markusplassen spankulerer duene like lykkelige som før.

Løfter jeg blikket, belønnes jeg med synet av Dogepalasset i enden av plassen. Palazzo Ducale, som italienerne sier, ble innviet for seks hundre år siden. Her bodde byens mektige doge (hersker) i omgivelser som overgår fantasien til de fleste av oss. I vår moderne tid er palasset åpent for publikum, det er bare å løse billett og stille seg i kø.

Med sin rike fortid er Venezia en turistmagnet av de sjeldne, og denne våren byr «Middelhavets dronning» på nok en attraksjon. Sju hundre år er gått siden Marco Polo, byens desidert største sønn, sovnet inn. Og det skal markeres med en utstilling i selveste Dogepalasset. Gamle papirer, dokumenter og gjenstander skal opp i dagen, blant annet Marco Polos testamente, og arrangøren lover oss også noen godbiter vi ikke har visst om før.