onsdag 15. mars 2023

Med milliarder på innerlomma erobrer kineserne villige, men stadig mer urolige svensker


Sverige oppfører seg lik en naiv person som med åpne øyne lar seg sjarmere av en rik bølle med velkjent vold og frihetsberøvelse på rullebladet.  Det er bare å følge nedtellingen til 2049 og 100 års markeringen av den kommunistiske revolusjon: Da skal Kina ha gjennomført sitt uttalte mål om å trone alene på toppen som verdens udiskutable stormakt — størst økonomisk og på høyde med USA militært.

Sverige jakter intenst på informasjon for å skjønner mer av hva Kina holder på med. Både helikopterblikk og lupe tas i bruk.

Kina er Sveriges største handelspartner i Asia. Ifølge svensk UD handler rundt 10.000 svenske selskaper med Kina. Over 600 svenske bedrifter er etablert i landet, og flere av disse har vært der i årevis. I 2019 eksporterte Sverige varer for 71 milliarder svenske kroner til Kina, og importerte for 91 milliarder.

For mange svensker blir det ugreit når brudd på menneskerettigheter i Kina settes opp mot både blågul utenrikshandel og den økte trusselen mot Sveriges sikkerhet. I årene fremover kan Sverige illustrere kommunistgigantens ambisjoner om å erobre VM-titlene i verdensherredømmets tyngste vektklasser.