mandag 4. juli 2022

NTNU får kritikk for samarbeid med kinesisk forsvarsuniversitet

Dagbladet kunne denne helge. melde at siden 2015 har internasjonale vitenskapelige tidsskrifter publisert 15 forskingsartikler hvor forskere ved NTNU er oppført som medforfattere sammen med forskere med tilknytning til det kinesiske universitet National University of Defence Technology (NUDT).

NUDT er direkte underlagt Den sentrale militærkommisjon i Kina.

— Det er forkastelig, sier forsker og høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen til Dagbladet. — Norges holdning til Kina er generelt altfor slapp når det gjelder risikoer knyttet til forskningssamarbeid. Jeg syns definitivt det er veldig problematisk, fortsetter han til avisen.

Flere internasjonale forskere som Dagbladet har snakket med hevder at å samarbeide med NUDT er som å samarbeide med det kinesiske militæret. Samtidig påpeker forskingsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt, Joakim Flathagen, at han ikke ser for seg at innholdet i de 15 artiklene kan ha militære anvendelser. Men han er likevel skeptisk. — Jeg mener dette er uheldig, og at NTNU bør se seg om etter andre samarbeidspartnere, sier han blant annet til avisen.