tirsdag 26. oktober 2021

Torbjørn Færøvik: Kina blir et hett tema i Glasgow

«Hold deg mest mulig innendørs», sa guiden min da jeg for mange år siden ankom byen Linfen i det nordvestlige Kina. Han så strengt på meg og pekte mot en gråsvart himmel. Byen var lenge kjent som den mest forurensede i landet, et jordisk inferno av røyk og støv. Jeg gjorde som han sa og reiste videre allerede neste dag.

Linfen ligger i Shanxi-provinsen, i Kinas beryktede «kullbelte» hvor millioner av mennesker lider av en nesten uvirkelig luftforurensning. Byen har siden mistet sin topplassering som landets verste å puste i. Andre byer har overtatt, og alle ligger i det samme halvmåneformede beltet som strekker seg fra Gansu i vest til Mandsjuria i nordøst.

Øverst på verstinglisten ligger Anyang, en by med vel fem millioner innbyggere. Norske misjonærer virket der for mindre enn hundre år siden. «Byens slanke pagoder strekker seg mot oven og er et vakkert skue», skrev en av dem i 1910. I dag domineres Anyang av to frådende kullkraftverk og talløse fabrikkpiper. Byen fikk i fjor en kraftig skrape fra sentralregjeringen på grunn av forurensningen, men som den lokale partisjefen så tydelig minnet om: «Vi kan ikke la folket fryse.»