tirsdag 20. oktober 2020

Torbjørn Færøvik: Klovnen og keiseren

Vestens demokrati betyr kaos, opptøyer, dop og brente bildekk. Kinas sosialisme, derimot, er noe ganske annet. Den står for lov og orden og velstand for alle.

Slik lyder den kinesiske fortellingen tro uker før presidentvalget i USA. Kinesiske aviser som Folkets Dagblad, Global Times og andre hamrer inn budskapet med nesten daglige artikler og analyser. Vestlige kritikere av USAs politiske forfall, som økonomen Paul Krugman, blir sitert i det vide og brede. Krugman er spaltist i New York Times og har i en årrekke påpekt USAs svakheter, dog uten å hevde at Kina er å foretrekke framfor USA.

Francis Fukuyama, statsviter ved Stanford University, er en annen favoritt. I 1992, etter Sovjetunionens fall, spådde han at verden sto foran en verdensomspennende spredning av demokrati og markedsøkonomi. «Nå har denne skarpe tenkeren skiftet mening», hevdet Global Times i forrige uke. Avisen viste til en artikkel han skrev for fire år siden, hvor han karakteriserte USA som «a failed state». Fukuyama jevnførte ikke landet med de virkelig mislykkede stater, som Jemen, Somalia og Sør-Sudan, men leserne måtte få det inntrykket.