søndag 7. juni 2020

Norsk forsker skaper strid om virusets opphav: – Dette viruset har ikke en naturlig opprinnelse

Sekvenser i koronavirusets overflate viser at det ikke kommer fra naturen, men trolig er utviklet av kinesiske og amerikanske forskere. Det mener den norske vaksineforskeren Birger Sørensen. Han får støtte av britenes tidligere spionsjef. I en fersk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Quarterly Review of Biophysics påviser Sørensen og den britiske professoren Angus Dalgleish at koronavirusets såkalte spike-protein inneholder sekvenser som ser ut til å være kunstig satt inn.

Forskerduoen påpeker også at viruset nesten ikke har mutert siden det begynte å smitte mellom mennesker, noe som tyder på at det allerede var ferdig tilpasset mennesker. Dette er ifølge Sørensen helt uvanlig for virus som krysser artsbarrierer. Ifølge Sørensen har viruset egenskaper som skiller seg kraftig fra SARS, og som aldri tidligere er påvist i naturen.

– Når vi teknisk beskriver viruset så ser vi jo at det ikke har blitt til ved en naturlig utvikling. Det er gjort av amerikanere og kinesere, som del av det som heter «gain of function»-studier. Det gjøres over hele verden. Man sier man ikke gjør det, men det skjer hele tiden på avanserte laboratorier, ifølge Sørensen.