tirsdag 5. mai 2020

Torbjørn Færøvik: Kineserne har ikke skylden, men landets ledere bærer et tungt ansvar

«Vi kinesere får skylden for alt. Vi stjeler andres jobber, sprer sykdommer og bryter internasjonale lover og regler», skrev en kinesisk student i USA forleden.  Det har aldri vært lett å være kineser i USA. De første som kom på 1800-tallet, ble latterliggjort og diskriminert. For de snakket så rart og luktet så vondt.

Den uglesette «John Chinaman» ble framstilt som en ynkelig figur med gul hud, skjeve øyne og svart flette. At han jobbet like hardt som alle andre, ble sjelden nevnt. De talløse kineserne som ofret livet sitt for å bygge den trans-amerikanske jernbanen, fikk heller ingen heltestatuer. «Historien om vårt forhold til de kinesiske innvandrerne består av mange mørke kapitler», skriver forfatteren John Pomfret i sin bok «The Beautiful Country and the Middle Kingdom».

Nå rammes de på ny. I skrift og tale blir de utpekt som syndebukker. Mange av de rundt 400.000 kinesiske studentene i USA har reagert med å reise hjem, andre står reiseklare. «Jeg kan ikke gå et skritt uten at noen begynner å forhøre meg om dette fordømte viruset», sier en av dem. Selv barn av kinesisk avstamning kommer gråtende hjem fordi de føler seg mobbet.