søndag 17. mai 2020

Kan vi utelukke at koronaviruset stammer fra laboratoriet? Nei, ikke ennå.

Det bygger opp til full storm rundt opprinnelsen av koronaviruset (sars-cov-2) som forårsaket covid-19-pandemien, spesielt i USA og Australia hvor saken for lengst er blitt politisk betent.  Nå har også storaviser som Newsweek og The Daily Telegraph begynt å spekulere i om viruset ikke kunne ha kommet fra laboratoriet i Wuhan (Wuhan Virology Institute). Dette på tross av at amerikansk etterretning nylig slo fast at viruset ikke er menneskeskapt eller genetisk modifisert.

Noen medier har gitt inntrykk av at forskere er enige om at viruset ikke kommer fra laben, og at det finnes solide bevis for det. Det er rett og slett ikke korrekt. Hvor lett er det egentlig å skape nye virus på laboratoriet?

Svaret er: ganske lett. Vi har på laboratoriet ved Rikshospitalet laget mange genmodifiserte hiv- og hiv-lignende virus som vi brukte i kreftforskning. Arbeidet ble gjort i et godkjent laboratorium med forsterket biosikkerhet på nivå 2. Alle eksperimenter ble loggført. Protokollen som dokumenterte og beskrev de genmanipulerte virusene, ble kontrollert av myndighetene. Hva med koronaviruset, kan det være genmanipulert likevel?