fredag 17. april 2020

Washington Post: Amerikanske diplomater varslet om Wuhan-laboratorium for to år siden

To år før verden ble rammet av det nye coronaviruset skal representanter fra den amerikanske ambassaden i Kina flere ganger ha besøkt Wuhans institutt for virologi. Ifølge Washington Posts kommentator Josh Rogin skal de ha sendt to offisielle advarsler tilbake til Washington: De mente sikkerheten ved laboratoriet, som utførte det som ble omtalt som «risikable» studier på coronavirus hos flaggermus, ikke var god nok.

Rogin skrev tidligere denne uken at forskere som var i Kina som diplomater skal ha vært på besøk hos instituttet flere ganger over en periode fra januar 2018 og frem til 27. mars, da det siste besøket skal ha funnet sted.På sine nettsider la instituttet ut en engelskspråklig tekst om det siste besøket der generalkonsulen i Wuhan, Jamison Fouss, og ambassadens konsul for miljø, vitenskap, teknologi og helse, Rick Switzer, deltok. «Mr. Fouss understreket at arbeidsfokuset til det amerikanske konsulatet i Wuhan vil peke videre mot samarbeid på det medisinske feltet og helsefeltet i fremtiden (...) Han tror at begge parter fortsatt vil oppnå mer med samarbeid på relevante områder» skrev instituttet blant annet.

Ifølge Washington Post ble artikkelen slettet i forrige uke, men den er fremdeles tilgjengelig gjennom tjenester som lagrer kopier av gamle nettsteder.