søndag 22. mars 2020

Ekspert mener Kina prøver å skrive om historien med munnbind-diplomati

Analytikere og eksperter mener at når også USA er nødt til å kjempe mot koronaviruset på hjemmebane, bruker Kina anledningen til å reposisjonere seg som en alternativ global leder. – Med Trump-administrasjonen i USA som ikke klarer å gi noen meningsfylt internasjonal respons, og et EU som er opptatt av nasjonale tiltak, har Kinas regjering en unik anledning til å ta den tomme plassen, sier Marina Rudyak ved Universitetet i Heidelberg.

De siste ukene har Beijing donert hundre tusenvis av munnbind og testsett til Filippinene og Pakistan, de har sendt medisinsk personell til Iran og Iran, og de har forlenget tilbakebetalingstiden på et lån på 500 millioner dollar til Sri Lanka. Gjennom tiltak som dette forsøker Kina å skrive om historien om coronaviruset og avlede kritikken mot landets forsøk på å dekke over utbruddet. I stedet hjulpet de andre land som enten kom for sent i gang med tiltak, eller var dårligere forberedt enn Kina, sier Rudyak videre.

Kinas president Xi Jinping har hatt telefonsamtaler med statsministrene i Italia og Spania og lovet bistand til de hardt rammede landene, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.