lørdag 11. januar 2020

Torbjørn Færøvik: Norske universitetsrektorer dyrker samarbeidet med Kinas partistyrte universiteter som gull. India interesser dem ikke.

Norske universitetsrektorer dyrker samarbeidet med Kinas partistyrte universiteter som gull. Da utdanningsminister Iselin Nybø i fjor dro til det forjettede land, fikk hun følge av 220 representanter for universitets- og høgskolesektoren. Alle var like oppglødde, og noen kvitterte med begeistrede, om enn naive, kommentarer da reisen var over. Men India, et demokratisk land, interesserer dem ikke. 

«Vi reiser ikke bare for å reise», sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.

Men hvem har ment at UiOs representanter skal reise bare for å reise? Ingen. De skal naturligvis reise for å lære og, om mulig, utvikle et samarbeid. Men UiO er ikke «forberedt», til tross for at Nybøs reise ble varslet for lenge siden - og til tross for at India ble uavhengig for 52 år siden. At den norske delegasjonen vil fokusere på viktige temaer som miljø og IKT, affiserer ikke Stølen. For dette er er vel ikke noe som opptar Norge?

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen, som har latt seg utnevne til æresdoktor ved et kinesisk universitet, eller heller ikke interessert. Trist og talende. Heller enn å reise til India vil han samarbeide med et kinesisk-drevet Konfusius-institutt i byen ved de sju fjell. Rektoren ved Universitetet i Tromsø er like Kina-frelst som Olsen og holder seg hjemme.

For vel et år siden møtte jeg Iselin Nybø til debatt i Dagsnytt Atten. Foranledningen var min kritikk av den forestående Kina-reisen. Jeg mente at norske myndigheter og universiteter ga Kina en oppmerksomhet det ikke fortjente. Nybø gjorde da et nummer av at hun også ville besøke India, og at representanter for akademia ville bli med på turen. Men India frister ikke. Landet har 1,4 milliarder innbyggere, nesten like mange som i Kina. Indisk økonomi vokser raskt, og flere indiske universiteter er i toppklasse. De av oss som følger med i timen, vet at India er en høyteknologisk stormakt som vil prege verden i årene som kommer.

Men det er ikke nok for våre universitetsfolk. Kina er så mye bedre.