onsdag 29. januar 2020

Forsker: Kina har skruet op for satire-kritikken

Laver man grin med Kina, skal man forvente at få hård kritik tilbage. Det siger satireforsker på Københavns Universitet, Dennis Meyhoff Brink. - Det er en stigende tendens de seneste to-tre år, at kineserne er mindre tolerante og mere udfarende over for satire i andre lande, hvis satiren gør grin med ting i Kina.

En tegning af det kinesiske flag med coronavirus i stedet for de fem stjerner i gårsdagens Jyllands-Posten har udløst en kraftig reaktion fra Kinas ambassade, der nu kræver en undskyldning. Ifølge Dennis Meyhoff Brink forsøger de kinesiske myndigheder at kontrollere, hvad der bliver sagt om landet. - Kina har den særlige fordel, at landet er en stormagt og kan bruge de muskler, de har. Mange vil gerne ind på det kinesiske marked, og det er derfor ikke særligt smart at være uvenner med Kina. Og Kina er ikke alene om at gribe ind over for satire, mener Dennis Meyhoff Brink.

- Satiren udløser mere polemik, og der er flere og flere, der protesterer, og det hænger sammen med, at vi har en mere globaliseret offentlighed, hvor man på internettet kan se, hvad der sker andre steder - også i Kina.