Bokbrenning er igjen kommet på moten i Kina. Etter at regjeringen forleden utstedte et direktiv om å fjerne bøker som truer "den nasjonale sikkerhet og den sosiale harmoni", har flere biblioteker ryddet i hyllene og laget knitrende bokbål. Snakk om å gå baklengs inn i fremtiden. Biblioteker og skoler skal avlegge rapport innen utgangen av mars neste år. Både bokens tittel, forfatterens navn, forlagets navn og ISBN-nummeret skal oppgis.
I forrige uke sirkulerte et bilde av en bokbrenning på kinesisk internett. Bildet, som nå er fjernet, viser to kvinner som brenner bøker utenfor et bibliotek i Zhenyuan-fylket i provinsen Gansu. Fjerningen av bildet kan skyldes at bokbrenningen ikke samsvarer helt med regjeringens intensjon. I direktivet heter det at bøkene skal "tas ut av sirkulasjon" og oppbevares på et annet sted.
Nyheten om bokbrenningene har skapt sterke reaksjoner hos mange kinesere. "Gruoppvekkende!", skrev en kinesisk nettbruker forleden. "Først demoniserer dere de intellektuelle, så brenner dere bøker. Er dette en ny Kulturrevolusjon?" Det engelskspråklige magasinet Beijing News kvitterte med en lederartikkel som nå er fjernet. "Hvordan et samfunn behandler sine bøker er en test på dets holdning til kunnskap og sivilisasjon", skrev redaktøren. "Hvordan kunne dette skje?"
Kina har en lang tradisjon i bokbrenning. Under Maos Kulturrevolusjon fra 1966 til 1976 ble millioner av bøker flammenes rov.
Det ferske direktivet om å fjerne skadelig litteratur fra bokhyllene er en direkte følge av kommunistpartiets politiske kurs. Siden Xi Jinping tok roret i 2012, har partiet strammet inn på alle områder. Selv i Hongkong, som er en spesialsone i Kina, pågår det som mange kaller "en stille opprydding". Bøker som tidligere var tillatt, fjernes fra hyllene. "Alt er blitt mye verre de siste to årene", sier en ansatt i Greenfield Bookstore.