lørdag 21. desember 2019

Norsk æresprofessor: Bekymret for Kinas tilstramming på universitetene

Denne uken fjernet Fudan universitet «tankefrihet» fra sine kjerneverdier. — Bekymringsverdig, sier professor Stein Kuhnle, som har samarbeidet med Fudan i mer enn 30 år. «Tankefrihet» er ikke lenger en av grunnverdiene ved Fudan universitetet i Shanghai: Tirsdag denne uken kunngjorde kinesiske myndigheter endringer – onsdag rapporterte flere internasjonale aviser om detaljene: I tillegg til at «tankefrihet» ble fjernet, ble også et annet punkt flyttet nedover på listen i verdidokumentet: Akademisk frihet rangerer nå et trinn lavere enn patriotisme, ifølge Washington Post.


Kuhnle er professor emeritus ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB), og han var en av initiativtakerne til etableringen av Nordisk senter ved Fudan-universitetet i 1995. Han har tre tiår med kinasamarbeid bak seg. I 2015 ble han utnevnt til æresprofessor ved Fudan.— Dette er uttrykk for en generell politikk mot universitetene for tiden, seier Stein Kuhnle til Khrono. Nå er han urolig for utviklingen.

— Under president Xi Jinpings regime er det stadig blitt mer politisk og partipolitisk kontroll med universitetene, det gir grunn til bekymring. Det som er kommet de siste dagene er et signal fra myndighetene om at de fremover vil ha mer politisk oppsyn med hva universitetene foretar seg, sier Kuhnle.