søndag 29. desember 2019

Leder i VG: Meråker og Kina

Biblioteksjefen i Meråker, Anne Marken, gjorde det opplagte da kinesiske skiledere ved flere anledninger forlangte kontroversielle kinesiske bøker fjernet fra biblioteket hennes. Skilederne er i Meråker sammen med en stor gruppe kinesiske skiløpere for å trene frem mot OL i Beijing i 2022.

Opplegget kom i gang etter at Norge hadde signert avtalen som normaliserte forholdet til Kina, og dette skisamarbeidet er en del av tilnærmingen mellom de to landene. Så hva gjorde biblioteksjef Marken da kravet kom? Hun lot bøkene bli stående. Hun sto opp for ytringsfriheten. Selvsagt. - Vi har ytringsfrihet i Norge, så det var helt uaktuelt, sier hun til Adresseavisen.

Det som var opplagt for biblioteksjefen i Meråker har ikke vært like opplagt for dagens regjering. Dessverre. Statsminister Erna Solberg og hennes folk gikk på akkord med grunnleggende prinsipper og viktige verdier da de i 2016 godtok Kinas betingelser for å komme ut av fryseboksen. Norge havnet der etter at den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010 fikk Nobels fredspris.