onsdag 9. oktober 2019

Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei


– 5G- og mobilnettene er svært viktige for Norge. Vi har god og løpende dialog med alle teleoperatørene om sikkerhet og beredskap, men vi har ikke utelukket noen enkeltleverandør, sa digitaliseringsminister Nikolai Astrup da han tirsdag talte under Telias 5G-lansering i Oslo. Selskapet annonserte at de lanserer det nye «super-mobilnettet» i april neste år og at hele landet skal være dekket i 2023.

Selv om statsråden, Telia og Ericsson snakket mye om de store investeringene og hva den nye teknologien kan bringe, så ble presentasjonen preget av et globalt, sikkerhetspolitisk bakteppe. Særlig siden Huawei ble droppet. Debatten om kinesiske Huawei har rast i en rekke land over lang tid. Selskapet har blitt anklaget for å la seg bruke som verktøy til spionasje av kinesiske myndigheter, noe selskapet selv har avvist på det sterkeste.

Situasjonen er likevel politisk betent. Både fra amerikansk og europeisk hold har flere sikkerhetspolitiske miljøer advart, og også den norske regjeringen har hevet i vinter en advarende pekefinger, om enn noe indirekte. PST har gått lenger og direkte advart mot Huawei.