torsdag 5. april 2018

Hynes Pallas: Så erövrar Kina vita duken – medan vi tittar bort

Av de fem mest inkomstbringande filmerna i världen just nu är tre kinesiska. Nummer två på listan – strax under den amerikanska superhjältefilmen "Black panther" – heter "Operation Red sea". Det är en propagandaversion av hur 600 kineser evakuerades från Jemen 2015.

Filmen introduceras för publiken som en gåva till 90-årsfirandet av den kinesiska armén och till kommunistpartiets 19:e kongress. Men än så länge bleknar "Operation Red sea" i både patriotism och intäkter mot fjolårets supersuccé, "Wolf warrior 2". Även den en glorifiering av kinesisk militärmakt utomlands. Denna gång i ett namnlöst afrikanskt inbördeskrig där kinesiska säkerhetsstyrkor tar det flyende USA:s roll som frälsare. Trailern slutar med orden: "Den som förolämpar Kina, oavsett hur långt borta, måste utrotas”. "Wolf warrior 2" blev den första icke-Hollywoodfilm att ta sig in på listan över de 100 mest inkomstbringande filmerna någonsin.

Att Kina länge har satsat på filmindustrin har inte undgått den som är intresserad av Hollywood. För det är i Los Angeles som satsningarna framför allt har märkts de senaste åren. När kurvan efter dvd-industrins kollaps började peka brutalt neråt så blev den utländska filmmarknaden viktigare än någonsin. Särskilt den snabbast växande. Plötsligt blev den kinesiska censuren en faktor att räkna med på produktionskontoren och i manusfabrikerna.