tirsdag 16. februar 2016

Torbjørn Færøvik: Hvem kan stanse Kim Jong-un?


Donald Trump har som kjent løsningen på de fleste problemer, ikke bare i USA, men også i resten av verden. I forrige uke ble han spurt om hva som bør gjøres med Nord-Koreas Kim Jong-un (bildet). ”Jeg vil sørge for at Kina får denne mannen til å forsvinne på en eller annen måte,” svarte han. Trump er overbevist om at Kina har ”absolutt kontroll” over Nord-Korea. Men er det riktig? Spørsmålet er blitt aktualisert av nord-koreanernes angivelige kjernefysiske prøvesprengning i forrige måned. Tanken på at den uberegnelige Kim skal utløse et kjernefysisk ragnarokk er ikke til å holde ut. Fra mange hold ropes det på handling, og Kina oppfordres til å aksjonere.

Av Torbjørn Færøvik
forfatter

Lederne i Beijing har uten tvil maktmidler i bakhånd. Kina dekker rundt åtti prosent av Nord-Koreas oljeforbruk. Stenger de kranene, vil landets beskjedne industri knele, og det meste vil gå i stå. Kina forsyner også nord-koreanerne med andre strategiske varer og basisvarer som ris og hvete. Så langt er alle enige. Men hva vil skje hvis Kims regime rakner? I verste fall vil millioner av nord-koreanere ta bena fatt og flykte til Kina og Sør-Korea, mens hjemlandet, det jordiske paradis, kastes ut i kaos.

Sporene skremmer. Irak, Syria og Libya er grelle eksempler på hva som kan skje når forhatte diktatorer strupes eller svekkes, uten at det foreligger troverdige politiske alternativer. Kina har derfor avvist ethvert forslag om å innføre brede sanksjoner mot Nord-Korea. En betydelig andel av befolkningen har i årevis levd på eksistensminimum, og mange sulter. Kvinner og barn er spesielt utsatt. Full stans i leveransene vil med stor sannsynlighet bare ramme de svakeste, samtidig med at partieliten går fri. Dialog er derfor den eneste farbare vei, lyder omkvedet. Men når denne veien synes stengt, hva da?Det er lett å forstå USAs frustrasjon. 7. februar provoserte nord-koreanerne på ny ved å sende en ”værsatelitt” i bane rundt Jorden. USA og andre tror at oppskytningen var et ledd i Nord-Koreas utprøving av militær teknologi. Ved et skjebnens sammentreff passerte ”Den skinnende stjerne” på himmelen over Santa Clara i California samtidig med at Super Bowl, USAs store fotballfinale, ble holdt. Utenriksminister John Kerry reagerte med sinne og krevde nok en gang kinesiske straffetiltak, i praksis økonomiske og militære sanksjoner.

Xi Jinping, Kinas president og partisjef, liker ikke å bli omtalt som impotent. Men i denne saken fremstår han som nettopp det. Før Nord-Korea skjøt opp sin siste satellitt, sendte han en av sine fremste diplomater til Pyongyang i et forsøk på å snakke Kim Jong-un til fornuft. Men Kim vendte det døvet øret til og sørget for at satelitten dro til værs på kinesernes nyttårsaften. Nord-Koreas handlemåte var et slag i ansiktet på Xi, som også strever på hjemmebane med fallende vekst og økende ledighet. I håp om å styrke sin stilling tillater han en stadig tydeligere kultus av sin egen person. Selv om den ikke kan måle seg med persondyrkelsen i Nord-Korea, er den et dårlig tegn.

Mer enn to hundre tusen nord-koreanere har de siste årene flyktet over grensen til Kina. Hvis Kim-regimet faller, frykter lederne i Beijing en masseflukt av de sjeldne. I fjor fulgte de flyktningestrømmen fra Midtøsten til Europa med store øyne. Det siste de ønsker, er en politisk krise i Pyongyang som kan destabilisere den koreanske halvøy og det nordøstlige Kina. Derfor er Xi og hans kolleger så opptatt av å ta tiden til hjelp.Kinas tilbakeholdenhet er også diktert av et annet forhold: I Nord-Korea finnes ingen politisk opposisjon som Beijing kan alliere seg med. Hver gang Kim Jong-un får mistanke om dissens i egne rekker, blir synderne arrestert og henrettet. Metoden er bevisst. Ved å være så nådeløs som mulig, vil han skremme mulige rivaler, ja hele partiet, til blind lydighet. Hans far og bestefar, Kim Jong-il og Kim Il-sung, fulgte samme strenge kurs.

Mens krisen tilspisses, vedtok den amerikanske kongressen i forrige uke å innføre sanksjoner mot enhver som forsyner Nord-Korea med våpen og strategiske råvarer. Med president Obamas signatur blir vedtaket lov. Det ligger i kortene at sanksjonene også kan ramme kinesiske selskaper som handler med landet. I så fall kan det allerede anstrengte handelsklimaet bli enda dårligere.

Sør-Korea har for sin del trukket seg ut av industrifellesskapet i Kaesong, en by på nord-koreansk side. Vel femti tusen nord-koreanere og et mindre antall sør-koreanere arbeidet i sonen. For Sør-Korea kan det nå bli aktuelt å takke ja til et amerikansk rakettforsvar kjent som THAAD – Terminal High Altitude Area Defense. Japan har også meldt sin interesse. Kinesiske talsmenn har allerede rykket ut og fordømt planene. Et slikt skritt vil ikke bare true Nord-Korea, men også Kina, sies det i Beijing.

Som et tegn på at Korea går mot en het vår, har Seoul og Washington varslet at årets felles militærøvelser blir de største noensinne. Disse øvelsene har alltid utløst ramaskrik  i Pyongyang, i fjor med trusler om USAs snarlige utslettelse. I lys av de utfordringer som venter, trenger USA en president med betydelig utenrikspolitisk innsikt – hvilket utelukker Donald Trump.

Denne kommentaren sto på trykk i Dagsavisen 16. februar 2016