søndag 20. februar 2011

Til Armenia og Georgia i august?

Velkommen til Georgia og Armenia – to land som er kjent for sin gamle og rike historie! Med forfatteren Torbjørn Færøvik som turleder skal vi oppleve et stykke av den gamle Silkeveien.

Vi reiser 27. august og vender hjem 10. september.

Området i Kaukasus var tidligere en viktig handelsvei for karavaner fra Østen med smykker, stoffer og krydder. Georgia og Armenia er to av de eldste kristne landene i verden, og vår historiske reise begynner i Georgia og fortsetter over til Armenia. Underveis besøker vi arkitektoniske monumenter, templer og gamle byer preget av Sovjetisk, kristen, hedensk og Arabisk innflytelse. Reiseruten vår dekker så mye som mulig av de viktige og verdifulle severdighetene, og i tillegg til turleder Torbjørn Færøvik har vi med lokale guider.

Underveis legger vi inn god tid til å nyte deilig mat, lokalt dyrket vin, musikk, kunst og den varme gjestfriheten fra våre georgiske og armenske verter!

Guide/Turleder
Turlederen på denne turen er forfatter, historiker og tidligere journalist Torbjørn Færøvik. Torbjørn har skrevet flere bøker fra og om Asia, og han har store kunnskaper om Silkeveien.

Forbehold
Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til vårt påmeldingsskjema og våre generelle reisevilkår.

Fakta om turen
Innkvartering: Vi bor på enkle gjestehus og hoteller, Singelrom er mulig, men må forhåndbestilles.
Pass og visum: Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. Sidene finner du på www.landsider.no
Det er ditt ansvar å sørge for at du har gyldige innreisepapirer til Georgia og Armenia.
Vaksinasjoner og helse: Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner. Hvitserk & Eventyrreiser krever helseskjema på alle sine turer. Ved enkelte av våre turer, eller ved fylte 60 år, må helseskjemaet underskrives av lege.
Forsikring: Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.


DAG FOR DAG

Dag 1: Oslo – Yerevan
Avreise fra Gardermoen, og ankomst Yerevan dagen etter.

Dag 2: Yerevan -Tiblisi
Tidlig om morgenen ankommer vi Yerevan, vi reiser videre med fly til Tiblisi samme dag hvorpå vi får transport til hotellet. Vi sjekker inn og slapper av litt før sightseeingen begynner. I Tiblisi skal vi blant annet besøke gamlebyen og den nyere delen av byen, markeder, kirker og synagoger. Ut på ettermiddagen blir det tid til egen disposisjon. Det kan bety skattejakt i byen for de rastløse eller avslapning på hotellet for de som ønsker det. Middag inntar vi på en tradisjonell georgisk restaurant. (Flytidene for Yerevan – Tiblisi er ikke klare enda, så det kan bli mindre endringer denne dagen)

Dag 3: Tiblisi – Mtskheta –Kutaisi (ca 4 timer kjøring)
Vi besøker den gamle religiøse hovedstaden av Georgia, Mtskheta. Her får vi får et innblikk i flere historiske steder; blant annet Jvari palasset, og Svetitskhoveli katedralen hvor kjortelen til Jesus er begravet. Både Jvari og Svetitskhoveli er på UNESCO`s verdens arvsliste. Videre fortsetter vi til Kutaisi, den andre største byen i Georgia, hvor vi besøker Bagrati katedralen og Gelati palasset som er berømt for sin mosaikk. På kvelden blir det middag og overnatting på et familiedrevet gjestehus.

Dag 4: Kutaisi – Gori – Gudauri (ca 6 timers kjøring)
Etter frokost kjører vi videre langs silkeveien til byen Gori, hvor vi besøker Stalins hus og museum, samt grottebyen Uplistsikhe. Uplistsikhe er en av hovedattraksjonene langs handelsruten Øst–Vest. Vi tusler rundt i de gamle gatene, forbi bla et teater som er hugget i stein og det kongelige apoteket. Dette gir oss et godt innblikk i livet til de som lever her. Etter lunsj kjører vi opp den militære hovedveien til de fantastiske fjellene i Kaukasus. Et utrolig skue og en vakker kjøretur. Vi spiser middag og overnatter på hotell i fjellene (2200 moh)

Dag 5: Gudauri – Kazbegi – Gudauri (ca 2.5 timer kjøring)
I dag nyter vi en fantastisk kjøretur i et spektakulært landskap. Vi kjører fra Gudauri langs Tergi elven som tar oss til Kazbegi, - den største byen i dette området. De som ønsker det kan gå fra Kazbegi gjennom pittoreske daler og skoger til Gergeti Trinity klosteret som befinner seg på 2170 moh. En tur på ca 3,5 timer. Om været er bra og vi er heldige kan det hende vi får et glimt av den høyeste isbreene i området, Mt Kazbegi (5047 moh). Tilbake i Kazbegi igjen kjører vi langs Darjali kløften, som går mot den russiske grensen. Overnatting og middag i Gudauri.

Dag 6: Gudauri – Bodbe – Signagi – Telavi (ca 4 timer kjøring)
Georgia er det eldste vinproduserende området i verden, og etter frokost reiser vi til det berømte vindistriktet Kakheti. Her får vi mulighet til å bli kjent med hvordan folk lever her og vi spiser lokal mat. I tillegg til å bli kjent med den georgianske måten å lage vin på som er ganske annerledes enn det vi er vant med. Og ja, det blir også tid til prøvesmaking. Videre drar vi til Signagi, som er kjent for sine tradisjonelle hus. Her besøker vi det etnologiske museet og Bodbe synagogen, og til slutt en gård som har en vinkjeller som er over 300 år gammel. På ettermiddagen ankommer vi Telavi, det administrative senteret for Kakheti regionen. Middag og overnatting på hotell.

Dag 7: Telavi –Tbilisi (ca 4 timer kjøring)
Om morgenen skal vi til et gårdsmarkedet i Telavi, før vi kjører til Tsinandali hvor vi får et innblikk i hvordan de georgianske aristokratene levde på 1800 tallet. Før lunsj får vi mulighet til nok en vinsmaking. Lunsjen inntar vi på en går hjemme hos en lokal familie hvor vi får hjemmelaget mat og drikke. Ferden fortsetter tilbake til Tblisi hvor vi spiser middag før vi drar til hotellet.

Dag 8: Tbilisi - Geo-Arm grensen (Sadakhlo) - Akhtala - Hagpat – Sanahin – Dzoraget (ca 4 timer kjøring)
I dag kjører vi over grensen til Armenia. Etter visumformalitetene, bytter vi kjøretøy og guider før vi fortsetter eventyrreisen inn til Armenia. På veien stopper vi blant annet ved det nydelige palasset Akhtala. Ved ankomst Dzoraget får vi velkomstmiddag, før sengen på hotellet kaller.

Dag 9: Dzoraget - Dilijan - Goshavank - Sevan (ca 3 timer kjøring)
Etter frokost kjører vi til Dilijan, en grønn og frodig by nord i Tavush provinsen. Byen er kjent for sine mange ferie- og avslappings hoteller. Øst for byen ligger Dilijan Nasjonalpark, og herfra starter vi en 3-4 timers fottur i skogen til innsjøen Parz, hvor vi finner det gamle klosteret Goshavann. Videre fortsetter turen med bil til Lake Sevan (1900 moh), Armenias største innsjø og den andre høyestliggende ferskvannsinnsjøen i verden. Denne store innsjøen dekker ca 5% av Armeias areal. Fra Lake Sevan er klosteret Sevanavank som ligger på en liten øy et av høydepunktene. Klosteret var opprinnelig tre kirker, og ble bygget i 874 e.Kr. Vi spiser middag og overnatter på hotell i Sevan.

Dag 10: Sevan – Noraduz – Selim - Noravank – Khor Virap –Yerevan (ca 5 timers kjøring)
Vi starter dagen med sightseeing på kirkegården Noraduz hvor vi finner armenske kors fra middelalderen, før vi fortsetter over Selim passet for å besøke Caravanserai, et viktig handelsted langs Silkeveien. Videre fortsetter vi gjennom fantastisk natur til Noravank klosteret. Klosteret er fra 1300-tallet og har en flott beliggenhet i en trang kløft nær Amaghu elven. Dagens siste besøk gjør vi i Khor Virap klosteret, som har en viktig religiøs og kulturell rolle. Khor Virap ble bygget av runinene av den gamle hovedstaden i Armenina – Artashat, og i en gammel legende sies det at St Gregory hebredet Kongen og fikk han til å konvertere til Kristendommen. Noe som gjorde Armenia til det første landet som adopterte Kristendommen som sin statsreligion. Klosteret ligger i Ararat dalen, med utsikt til det bibelske Ararat fjellet, hvor Noah kastet sitt anker. Vi avslutter dagen i Yerevan med middag på hotellet.

Dag 11: Yerevan
Hovedstaden Jerevan er det administrative, kulturelle og industrielle midtpunkt i Armenia, med en historie tilbake til det 8’ende århundre. Etter frokost bruker Torbjørn Færøvik et par timer sammen med gruppen på hotellet til en liten ”historietime” om Armenia. Fram til nå på turen har vi sett flere viktige steder, og nå får vi en historie å relatere det til. Ca klokken 11:30 reiser vi ut på en sightseeing i Yerevan med hovedattraksjoner som Tsitsernakaberd Memorial Park og Genocide museumet. Etter lunsj besøker vi også det armenske historie museumet hvor vi finner de viktigste arkeologiske samlinger fra steinalderen og gjennom middelalderen. Vi spiser middag og overnatter på samme hotell som går natt.

Dag 12: Yerevan - Echmiadzin - Zvartnots - Vernisage (ca 1.5 timers kjøring)
Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen for Echmiadzin, ca 20 km utenfor Yerevan. Underveis besøker vi St Hripsime kirken, en av de eldste kirkene i Armenia og som regnes for å være en av Armenias syv underverk. Faktisk så regnes kirken som å være en av verdens første kristne kirker. På vei tilbake til Jerevan så stopper vi ved Zvartnots tempel, som er oppført på UNESCO’s verdensarvsliste. På dagens andre halvdel bruker vi tiden på utendørsmarkedet Vernisage som tilbyr håndverk som treskjæring, antikviteter, fine blonder, håndknyttede tepper og kelimer – som er regnet som en Kaukasisk spesialitet. Vi spiser middag og overnatter på samme hotell i Yerevan.

Dag 13: Yerevan - Amberd - Saghmosavank - Hovanavank Ashtarak – Yerevan (ca 3.5 timers kjøring)
Vi starter dagens ekskursjon med en tur til Amberd festningen, som betyr ”festningen over skyene” på armensk. Navnet kommer av at festningen ligger 2300 moh, halvveis oppe på Mt Aragats, på en steinete odde ved elvene Amberd og Arkhashen. Videre fortsetter vi til Saghmosavank og Hovanavank, to klostre fra middelalderen, som ligger i et fantastisk område. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant med tradisjonelle retter før vi fortsetter til Ashtarak. Ashtarak er en av Armenias eldste byer. Her finner vi Karmravour kirken, en av de minste pan-amerikanse kirker. Vi returnerer til Yerevan hvor vi spiser middag og overnatter på samme hotell i Yerevan.

Dag 14: Yerevan - Garni - Gueghard – Matendaran ( ca 2 timers kjøring)
Tidelig avreise fra hotellet og vi setter kursen for Garni tempelet ca 32 km sørøst for Jerevan. Tempelet er et pittoresk monument fra den hellenistiske periode, og et imponerende stykke av armensk arkitektur. Tempelet ble bygget i det første århundret e.Kr av den armenske kongen Tiridates, og er dedikert til en hedensk gud – trolig Mithra, solguden. Etter ca 1,5 times ruslerunde i tempelet spiser vi lokalt nybakt tradisjonelt brød. Lavash heter brødet, og det er bakt i en spesiell jordovn som de kaller ”tonir”.

Nordøst, litt lenger opp i juvet finner vi Geghard klosteret. Klosteret er delvis utskåret fra et fjell, og det er nok et bevis på den fantastiske armenske middelalder arkitekturen. Gerghard klosteret står også oppført på UNESCO’s verdensarvsliste. I klosteret finnes det gamle håndskrevne notater som inneholder historiske dokumenter fra hele Europa og Asia. Her finnes også den første armenske kopien av Bibelen. I Yerevan avsluttes den minnerike dagen med et møte med armenske historikere før vi runder av med en bedre avslutningsmiddag på en tradisjonell restaurant. Vi overnatter på samme hotell i Yerevan.

Dag 15: Yerevan - Oslo
Vi sjekker ut av hotellet og setter kursen mot Norge igjen. Snipp, snapp, snute - så er eventyret ute!

Pris og avreise
Avreisedato Returdato Ant. dager Pris Tot. deltakere Plasser Påmeldingsfrist

27.08.2011 10.09.2011 15 26 950 NOK 16 Få ledige plasser 27.05.2011

Øvrig informasjon
Passer ikke datoen for deg, eller ønsker du en annen reiserute? Ta kontakt så kan vi skreddersy turen helt etter ditt ønske.

Pris inkluderer

•Norsk turleder – Torbjørn Færøvik

•Lokale engelsktalende guider

•Fly tur/retur Oslo på turistklasse inkl. flyskatter/avgifter

•All innlandstransport ifølge programmet

•Overnatting på hotell

•Alle måltider

•Adgangsbilletter til steder ifølge programmet

Pris inkluderer ikke

•Armenia visum utgifter. €7

•Tips til lokale hjelpere/guider (ca. NOK 500)

•Utgifter av personlig art.

•Drikkevarer

•Visum

•Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud.

Hvitserk & Eventyrreiser AS, Prof.Dahlsgt. 3, oppg.2, 0355 Oslo, NORWAY
Telefon: + 47 - 23 21 30 70
E-post: info@hvitserk-eventyrreiser.no