Norge vil bidra med inntil 60 millioner kroner de neste to årene til et prosjekt for fangst og lagring av CO2 i Kina.
Kina er det landet som investerer mest i fornybar energi i absolutte tall. Samtidig er en stor del av energiproduksjon basert på kull. Fangst og lagring av CO2 vil kunne bety mye for å redusere utslipp av klimagasser i Kina.
- Norge ønsker å være et foregangsland på håndtering av CO2. Derfor er det viktig for oss å samarbeide med Kina og Europakommisjonen om dette. Det er svært positivt at flere land kan gå sammen om et større prosjekt i stedet for å ha mange små enkeltprosjekter, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
Målet i den første fasen av prosjektet har vært å avklare sentrale spørsmål for et demonstrasjonsanlegg, slik som valg av teknologi, lokalitet, størrelse og pris. Studiene har så langt identifisert to lovende alternativer knyttet til ulike typer kraftproduksjon basert på kull. Fase 2 vil bestå av forstudier til et konkret fangstanlegg. Fase 3 tar sikte på konstruksjon av et anlegg.
Prosjektet Near Zero Emission Coal er et europeisk-kinesisk samarbeid for å utvikle et anlegg for karbonfangst i Kina. Den norske støtten er et spleiselag mellom Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet.
– Fangst og lagring av CO2 er et viktig virkemiddel for å begrense utslippene av klimagasser. Det kan bidra til å forhindre at temperaturen på jorda øker mer enn to grader. Kina er en av verdens største og raskest voksende økonomier. Å styrke samarbeidet med Kina på klima- og energifeltet er derfor viktig for oss, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Prosjektet Near Zero Emission Coal inngår i regjeringens satsing på CO2-håndtering med støtte til teknologiutvikling i alle faser fra forskning og utprøving til kommersialisering. Norge deltar aktivt i flere internasjonale samarbeidsfora for å fremme forståelse for fangst og lagring av CO2 som klimavirkemiddel.